11
Nov

Kod Pengaturcaraan Permainan Jenis C

Bagi sobat  mega888 slot  yang ingin belajar memprogramkan sesuatu permainan, alangkah baiknya jika belajar dengan mempelajari apa saja bahasa pemrograman terbaik yang boleh digunakan pada masa ini.

Mulai dari kod pengaturcaraan permainan C, C++, HTML5, CSS, dll telah menjadi bahasa pemrograman yang paling banyak digunakan. Mari kita kenali bahasa tersebut dari awal :

Kod Pengaturcaraan Permainan Jenis C

Ada ribuan bahasa pemrograman di luar sana (meskipun patut dikatakan bahawa hanya sebahagian kecil yang sangat sering digunakan), jadi bagaimana pereka permainan baru yang datang-pengembang tahu dari mana harus bermula?

Sistem Pemrograman

Sistem Pemrograman bermakna pemrograman untuk aplikasi yang berdiri sendiri, seperti permainan video yang dijalankan di komputer Anda.

Dua bahasa paling umum untuk perancang permainan untuk dipelajari adalah C ++ dan Java, walaupun bahasa lain popular (seperti C # untuk Unity).

Jenis pemrograman lain yang mungkin Anda dengar disebut scripting, tetapi pada dasarnya bermuara pada jenis pemrograman sistem.

Web Pemrograman

Pemrograman web, digunakan, cukup lucu, untuk aplikasi yang dijalankan melalui pelayar melalui antarmuka web.

Bahasa web tidak begitu banyak satu-atau-yang lain, mereka bekerja bersama-sama untuk mencipta jenis pengalaman pemain yang diharapkan (meskipun beberapa programmer akan mengkhususkan hanya satu atau lain-lain).

Bahasa web sekarang termasuk:

  • HTML5
  • CSS3
  • JavaScript
  • SQL

Seiring dengan hal-hal seperti sistem pengurusan kandungan (yang berada di luar artikel artikel ini).

C ++

C ++ adalah bahasa dengan penghalang entri yang relatif tinggi (artinya cukup sukar untuk dipelajari), tetapi hadiahnya lebih besar kerana membolehkan kontrol lebih langsung atas peranti keras dan proses grafik (sesuatu yang sangat penting dalam reka bentuk video).

Ini adalah bahasa berorientasi objek, yang bermaksud menggunakan struktur dalaman untuk menyusun kode menjadi blok yang boleh digunakan kembali (kelas dan objek) dengan lebih baik.

Ini adalah bahasa yang paling umum digunakan untuk menulis mesin permainan, dan beberapa mesin (seperti Unreal) hanya menerima maklumat yang ditulis dalam C ++.

Jika Anda hanya memilih satu bahasa untuk dipelajari, ini akan menjadi itu, kerana kebanyakan bahasa berorientasi objek lain berasal dari C ++ (jadi ia akan menjadi lebih mudah).